Filosofie

"Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over de duisternis."

In 1995 begon ik aan mijn studie wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na een aantal jaar kon ik stage lopen bij Filosofie Magazine, waarna ik een baan kreeg aangeboden. Ik zette mijn studie op pauze en werd redacteur bij het grootste filosofische tijdschrift van Europa. Door bezuinigingen kon ik daar helaas na een korte periode weer vertrekken. Mijn studie heb ik nooit meer opgepakt.

Tijdens mijn stage heb ik samen met Erno Eskens een boek geschreven, het Filosofisch Lexicon. Na mijn afscheid bij Filosofie Magazine, heb ik als freelancer een aantal filosofische en populairwetenschappelijke boeken geredigeerd. Nog steeds samensteller van de jaarlijkse Filosofie Scheurkalender.

Tijdens mijn studie kwam ik er al snel achter dat filosofie te abstract voor me was. Of anders gezegd: ik was én ben niet filosofisch genoeg voor de filosofie. De lange zinnen van Kant en Hegel doen me duizelen; de raadselachtige woorden van Heidegger dringen niet tot me door. Ja, gniffelen om de boze Nietzsche – dat lukt nog nét.

De Filosofie Scheurkalender biedt soelaas: daarin worden ingewikkelde filosofen samengevat in stukjes van hooguit honderdvijftig woorden.